HTML

Ez_az!

Minden, ami érdekessé válhat, illetve megfontolás tárgyát képezi minden ember számára!

Friss topikok

Linkblog

Méz!

2008.02.16. 14:17 :: szoo

 MÉZZEL VÉDJE EGÉSZSÉGÉT!

 

A virágpor    

A virágpor szupertáplálék, ami a nyersrost kivételével minden szükséges tápelemet tartalmaz. A 22 ismert aminosavból 20 féle megtalálható benne.

A vérben növeli a vörösvértestek számát, a szervezet edzettségi állapotát fokozza, hatására csökkennek a megfázások. Általános napi fogyasztása gyerekeknek 5-15 g felnőtteknek 15-20 g adagokban alkalmazva, javítja az immunrendszer működését, gyorsítja a test regenerálódását, javítja az étvágyat, elősegíti a jobb tápanyag-hasznosítást. Jó közérzetet, fokozott aktivitást biztosít. Magas triptofán – tartalma miatt alkalmas a hajhullás ellen. A szívizmot erősíti.

Gyakoribb alkalmazási területei: szklerózis, öregségi betegségek, májkárosodás, prosztata mirigydaganat, keringési és vérellátási zavarok, sugárzási ártalmak, kobalt besugárzás után, hormonális betegség ellen.

A rendszeres virágporfogyasztás az agyi szklerózis, magas koleszterinszint, koncentrálási nehézségek ellen is hat.

 

 A propolisz          

Összetétele: Illóolajok, vitaminok: B1, B2, B6, C, E vitamin, aminosavak enzimek, ásványi enzimek.

Használhatjuk belsőleg is, limonádéba, teába vagy egy kanál mézre csepegtessük. Fogyasztása nem csak kellemes, üdítő érzetet kelt, hanem hasznos is. A propolisztinktúra adagja naponta kétszer ( reggel és este lefekvés előtt ) 15-20 csepp.

A hajszálérrendszerre értágító, vérnyomás-szabályozó, baktérium-szaporodást gátló, frissítő. Rendszeres fogyasztása az általános szervezeti ellenálló képességet magas szinten tartja. Torokfájás, meghűlés esetén tinktúrás melegvízzel naponta többször gargalizáljunk.

Gyakoribb alkalmazási területei. Égések, fagyások, aranyér, prosztata-gyulladás, bőr-, és körömgombásodás, reumatikus fájdalmak. Gyomor- és bél-bajokra javasolják. Gyorsan felszívódik, és könnyen bejut a szövetekbe. A természetes bélflórát nem károsítja. Ellenjavallata nincs.

Akácméz       

 Harmonikus lágy ízű, és kevésbé savas, akácvirág illatú. Színe a származási helyétől függően a színtelentől az enyhén sárgásig terjed, ritkán zöldes árnyalatú. Jelentős gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékony. Kevés virágport tartalmaz., jó fertőtlenítő, köhögéscsillapító hatású. A magyar akácméz minősége és egyedisége miatt Hungaricumnak számít.

Vegyes virágéz       

Nem fajtaméz. Többféle virágból tevődik össze, emiatt színe és íze sokféle lehet. Színe általában sötétebb sárgás-barnás árnyalatú. Gyorsan kristályosodik. Mivel több virág nektárjából tevődik össze, ezért tápérték szempontjából a legértékesebb mézünk.

 
Selyemfű méz

(vaddohány-, selyemkóró méz)

 Igen erős, jellegzetes fűszeres, kissé vaníliás ízű illatos méz. Színe világossárga. Lassan kristályosodik. Virágpor tartalma csekély, ezért virágporra érzékenyeknek ajánlott. Nyers ételek különleges ízesítője.

 Repceméz          

 Karakteres ízű méz, főképp a sütőiparban használatos. Színe folyékony állapotban sárga, de mivel gyorsan kristályosodik, ezért színe csontfehér. Kevéssé savas, így gyomorsav-túltermelés miatti emésztési zavarok enyhítésére is alkalmas. Gyomor- és nyombélfekély kezelésére eredményesen alkalmazható.

 Lépes méz

 Jótékony hatása a légzőszervi megbetegedések gyógyításában jelentős. Orrdugulás , légút tisztítás, az arc- és homloküreg tisztításában hatásos.

 
Mézes csemege

 Az olajos magvak közül a dió, mogyoró és a tökmag íze harmonizál a legjobban a méz ízével. A csemegék igazi nyalánkságok, önmagukban fogyaszthatók. Az aszalt gyümölcsök vitamminokban és gyümölcssavakban gazdagok, koválóan kiegészítik a méz kedvező tulajdonságait.


Fontos tudnivalók!

 A mézek fajtájától függően idővel megsűrűsödik, kristályosodik, ez azonban nem befolyásolja belső értékét. A kristályos mézet folyékonnyá tehetjük, ha maximum 40 C-ig melegítjük, de vigyázzunk, mert magasabb hőmérséklet károsítja a minőséget.

Mire jó a méz?

 A méz jó édesítőszer, mert

- jóval egészségesebb, mint a gyári cukor és a mesterséges édesítők

- természetesen édes

- többféle cukorból áll, és számtalan hasznos anyag van benne, mint például szerves savak,     vitaminok, enzimek, illóolajok, ásványi anyagok stb.

 A méz jó táplálék, mert

 - egyszerű cukrai könnyen, gyorsan felszívódnak,

- szerves savai fokozzák az étvágyat, javítják az emésztést,

- nem csak édes, de zamatanyagainak különböző összetétele miatt változatos ízeket biztosít,

- eltérő színeivel, kellemes illataival kimeríthetetlen választékot kínál.

 A méz gyógyító is

 - nyugtató, segíti az alvást, a nyugodt pihenést,

- támogatja a gyenge szívet és védi a májat,

- fertőtlenít, ezért lehet belsőleg torokgyulladásra, külsőleg felületi sérülések gyógyítására használni,

- megszünteti a gyenge ásványi anyagok ellátottságából származó hiánytüneteket,

- jó a vashiányból származó vérszegénység kezelésére.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: méz

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekessegek.blog.hu/api/trackback/id/tr60341536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása